Friday, January 27, 2017

Granola Bar - Yulaflı Bar





"Granola Bar" dan önce sanırım ilk netlik gerektiren konu "Granola" nın ne olduğu.
Ne olaki bu granola, granola bar, son yıllarda sıkça karşımıza çıkıyor, müsli gibi birşey mi? Ne katınca granola oluyor?  Yulaf mı aslında? Kahvaltıda mı yenir? İyi bir ara öğün mü?

Aslında granola, müsli ye alternatif bir yiyecek olarak ortaya çıkıyor.

Müsli İsviçreli bir hekim ve beslenme uzmanının keşfi.  1900'lerin başında  çiğ yulaf, eşit miktarda badem, fındık, az miktarda limon suyu, süt ve bolca taze ekşi elma dilimlerinin harmanlanması ile yapılan bir tarif. Daha sonra ticari versiyonu olarak kuru meyveler ile pakete giriyor.

Granola ile 1890'larda Amerika'da yapılmaya başlanmış. Lapa haline getirilen çiğ yulafı kuru yemiş, kuru meyveler ve istenilen çeşit yağ ile karıştırıp gevrekleşene kadar fırınlanması ile yapılıyor.Bu karışım süt ya da yoğurt ile karıştırılarak tüketiliyor

Yani Granola yı müsliden ayıran, fırınlama işlemi.  Bir de keşfedildikleri Coğrafyalar:)

Enerji verici içeriği, sindirime katkısı, kolay tüketimi, taşınabilirliliği, sağlıklı ara öğün olabilmesi, tatlı ihtiyacına alternatif olabilmesi, farklı kahvaltı ihtiyacı gibi bir çok sebeple hayatımızda yer alan bu  besinin farklı bir sunumu olan "bar" halini size anlatmaya çalışacağım bugün.
Bu tarifte kullanılan kuru yemiş ve kuru meyveler tamamen sizin beğeninize, tercihinize göre değişebilir.

Malzemeler:




  • 150 gr çiğ badem
  • 200 gr yulaf
  • 100 gr siyah çekirdekli kuru üzüm. (çekirdeklerin yarattığı çıtırlığı sevdiğim için tercihim)
  • 100 gr bal
  • 3 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
  • 5 gr zencefil
  • 5 gr tarçın.

  • Bademleri bıçakla küçültüyoruz ve yulaf ile karıştırarak 200 derecelik fırında 15-20 dakika fırınlıyoruz. Her fırının performansı farklı olabilceğinden bu kısımda önerim kavruldukça ortaya çıkmaya başlayan kokuyu takip etmeniz ve yulafın rengi kahverengileşmeden fırından almanız.
    Fırınlama işlemi devam ederken kuru üzümleri de bıçak ile küçük küçük doğruyoruz.
    100 gr balın içinde 3 yemek kaşığı hindistan cevizi yağını sıvı olarak ekleyip bal ile karıştırıyoruz. Burada hindistan cevizi yagı karıştırdıkça balı inceltiyor ve yulafla karıştırılması daha kolay bir hal alıyor.
    Fırından çıkarttığımız yulafların soğumasını bekliyoruz ve  tüm diğer malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz. Ballı karışım tüm yulafa nüfuz edene kadar elle yoğuruyoruz. Beklentiniz hamur gibi olması yönünde olmasın. Yine taneli bir harman oluyor. Bu karışımı yağlı fırın kağıdına koyup, dilediğiniz küçük tepsinin içine alın ve eliniz ile üzerine bastırarak pressleme işlemi yapıyoruz. Malzeme birbirine iyice yapışıyor ve sıkışıyor. 2 saat buzdolabında beklettikten sonra dilediğiniz boyutta kesiyor ve afiyetle tüketiyoruz. Yukarıdaki ölçüden, benim kesimimle 18 adet çıktı.


    Önemli Not:
    Bu tariflerde benim hassasiyetim balı asla ısıl işleme tabi tutmamak. İnceltmek için mikrodalgada ısıtan, ya da ilk başta yulaf ile  karıştırp fırınlayan tarifler var. %100 bilimsel bir gerçek var ki bal ve pekmez ısıl işlem gördüğünde HMF oranı çok yükseliyor ve sağlığa çok zararlı bir hal alıyor. Bu konu ile ilgili detaylı bilg edinmek isterseniz okumanızı önereceğim link http://benimgidamuhendisim.blogspot.com.tr/2013/11/pekmez-ve-hmf-konusundaki-sorulara.html




    Thursday, January 19, 2017

    İncir Uyutması






    Diyet yaparken tatlıdan vazgeçemeyenler, şekeri hayatından çıkartmak isteyip alternatif yaratamayanlar, işten güçten bu tarz şeylerele uğraşamıyorum diyenler, çocuğuma sağlıklı tatlı nasıl yedirebilirim diyenler, sağlıklı olunca hiç de tatlı gibi olmuyor birşeye benzemiyor diyenler, şu kuru incirler de kupkuru oluyor rahat yenmiyor diyenler; bu tarif tam size göre.

    Hem de bu topraklardan çıkma, benim özellikle Sinop ve Yozgat taraflarında rastladığım  bir tatlı. İncir uyutma adının yanında, incir uyuşturma, incir teleme adı ile de duymuş olabilirsiniz. Özellikle Teleme, aslında dağda gezen çobanların sağdıkları ılık keçi sütünün içine olgunlaşmamış incir koyup,  incirin sütünden faydalanarak 15 dakika da mayaladığı daha sıvı bir yiyecektir.

    Sadece 2 malzemeli olan uyutma tarifine  ben zevkime göre2 baharat ekledim.

    • 1 litre süt (ben laktozssuz süt kullanıyorum)
    • 200 gr  kuru incir (15 adet kadar)
    • isteğe göre tarçın ve karanfil (bunlar benim ilavelerim, siz koymaya da bilirsiniz)
    İncirleri derin bir kaba alıp ısıtıcı da kaynattıgımız sıcak suyu üzerine ilave edelim ve 20 dk yumuşamalarını bekleyelim.
    Bu sırada sütümüzü ocağa koyalım ve yoğurt mayalama ısısına gelene kadar ısıtalım. (serçe parmağı süte batırdığımızda elimizi çok yakmayacak noktaya geldiği ısı.)
    Yumuşayan incirleri  minik minik doğrayalım ve ılık sütün içine ekleyelim. bu aşamada dilerseniz tarçın ve karanfili ekleyebilirsiniz. Karanfili ben ferahlatıcı olarak düşündüm. 3 adet ekledim. fazlası acı bir tada neden olabilir.
    El blendırı ile sütün içindeki incirlerin taneli halini yok edene kadar karıştıralım. 
    Bu işlemden sonra karışımı kullanacağınız kaselere alın. Havlu kağıt ile hepsinin üzerini kapatın ve sonrasında bir yoğurt beziniz varsa ya da havlu ile üzerini yeniden kapatın. Tıpkı yoğurt mayalar gibi. 2 saate mayalanma gerçekleşmiş oluyor. Ben 5 saat beklemeyi kıvam için daha iyi buluyorum. tam bir puding kıvamına geliyor.
    üzerine dilediğiniz kuru yemiş ve hindistan cevizi ekleyerek servis edebilirsiniz.
    Afiyet olsun...