Friday, February 24, 2017

Evde Şekersiz Sütsüz Çikolata


Son günlerde Arda ile sakız ve çikolata krizleri yaşıyoruz. Balık Dory tutkunu olduğu için markette malum süprizli çikolatanın Dory serisini görünce çok ilgisini çekti. Aynur teyzesi ve ben ambalajı hiç soymadan yumurtayı ikiye ayırıp içinden çıkan süpriz yumurtaları veriyorduk ve hayatımız gayet normal ilerliyordu ki bir hafta sonu babası jelatini çikolatadan sıyırıp çikolatasını görebilceği şekilde yumurtayı verene kadar. Çöpe atmamıza rağmen gidip gelip çöp kutusunu gösterip çikolata diye tutturdu.  Böylece maalesef market çikolatası kavramı hooop die gündemimize geldi. Biliyorum eninde sonunda gündemine gelecek ancak bu yumurtanın çikolatası gerçekten  kötü ve kalitesiz. Arda'ya bu durumu açıklama hikayelerimizle sizi fazla boğmadan alternatif çözümü anlatayım.

İş başa düşünce çikolatanın ev yapımı, sağlıklısı ve tatmin edici lezzeti olanını yapmak kaldı. Aslında takip ettiğim raw-vagan sitelerde bir çok tarifle karşılaşmıştım. Eldeki malzemeler ile hemen bir karışım yapıverdim.

  • 4 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı (eritilmiş)
  • 2 yemek kaşığı keçi boynuzu unu
  • 2 yemek kaşığı keçibounuzu pekmezi
  • 3 yemek kaşığı çiğ kakao
  • Fıstık içi
Bu malzemeleri karıştırıp dilediğiniz kalıplara koyduktan sonra 15 dk buzlukta beklemesi yetiyor.
Sadece market çikolatalarına göre çok daha çabuk eridiğini belirtmek isterim.
Bunun yanında içine dilediğiniz pekmez, bal, agave şurubu alternatiflerini kullanabilir, fıstık ezmesi, fındık ezmesi ile çeşitlendirebilir, istediğiniz kuru yemişler ve kuru meyveler ekleyebilirsiniz.
Kakao ve tatlandırma ölçülerini tamamen kişisel damak zevkinize göre arttırıp azaltabilirsiniz. Şekillendirme için ise silikon buz kalıplarını kullanabilirsiniz.
Ve çocuklarınızın tutturuk durumlarına karşılık başarıya ulaşmış yöntemlerinizi benimle paylaşabilirsiniz:)

Herkese iyi haftasonları...

Önemli Not: Arda'dan geçer not aldı:)