Sunday, June 19, 2016

En Sağlıklı Güllaç




   Uzun bir aradan sonra herkese merhaba, buradan görüşmediğimiz zaman içerisinde paylaşımlarım Facebook, Instagram ve Twitter üzerinden devam ediyordu. Açıkcası kısa ve kolay olması sebebi ile bu mecralara ağırlık vermiştim. Bloga ara verdiğim zaman dilimi içerisinde mutfak merakım  sağlıklı mutfak yönüne doğru evrildi. Bu konuda yaptığım paylaşımların detaylı tariflerine duyulan ilgi sebebi ile buradan paylaşmayı düşündüm.
   İlk tarifim de içinde bulunduğumuz Ramazan ayı şerefine Güllaç oldu. Benim gerçekten çok hafif bulduğum ve nadir sevdiğim tatlılardan. Markette glutensiz güllaç yapraklarını görünce hemen olabilecek en sağlıklı tarifi denemek aklıma düştü.
Eskiden kalma alışkanlık ile size önce biraz güllaç dan bahsetmek isterim.
Güllaça dair ulaşılabilen en eski kayıtlar II. murat dönemindeki saray kayıtları. Yani 1400'lü yıllar. Mısır nişastasından açılan hamurlar hava ile temas ettikçe kuruyor, yeniden yenilebilmesi için ise süt şeker ve gül suyu ile ıslatılıyordu. Zaman içerisinde tıpkı sütlü aş ın "sütlaç"a dönüştüğü gibi güllü aş da "güllaç" a dönüşüyor. Normal yapılmış hali ile 100 gramı 150 kalori olan hafif bir tatlı.

Gelelim daha sağlıklı versiyonun tarifine:
  • 200 gr glutensiz güllaç yaprağı (Kral marka)
  • 4 su bardağı laktozsuz sütYarım çay bardağı palm sugar (palmiye şekeri)
  • 150 gr ceviz içi ( hazır ayıklanmış yerine kendim gerektiği kadar kırarak ayıklamayı tercih ediyorum)
  • Süsleme için fıstık ve kiraz 
Sütün içine palmiye şekerini ilave ederek ocakta  normal ateste eriyene kadar karıştırıyoruz. Gül suyu kullanmak isterseniz bu aşamada sütün içine ekleyebilirsiniz. Şekerin erimiş olması sütün ılık hale gelmiş olması yeterli.  Sonrasında güllaç yapraklarını rahatça ıslatabilmek için genişçe bir tepsiye ihtiyacımız var. tepsinin içerisine bir miktar süt ekleyip yaprakları tek tek süte yatırıyoruz, yumuşadıkça 20cm e 20 cm olan borcama yerleştiriyoruz. Her kat arasına cevizlerimizi koyup diğer kat ile üzerini kapatrıyoruz. Artan sütümüz olursa tamamını üzerine döküyoruz. dinlenmesi ve soğuması için buzdolabına koyuyoruz. Burası tamamen sizin tercihinize kalmış. Bence cheesecake gibi dolapta bekledikçe daha güzel oluyor. Sonuç olarak rafine şekerin kullanılmadığı, glutenin ve laktozun olmadığı sağlıklı bir tatlımız oluyor. Hayvansal gıda kullanmak istemeyenler için soya, badem, pirinç sütü gibi alternatifler olabilir. Ancak bu versiyonları denemediğimi belirtmeliyim. 
Üretiminin %85 i Ramazan ayında tüketilen güllaçın sofralarda daha çok yer alması ve börek gibi farklı alternatifler ile değerlenmesi dileği ile. Ağız  tadı ile geçen günler olsun ....


1 comment:

Tijen said...

Glütensiz güllaç mı varmış artık? Çok şaşırdım, bilmiyordum. Harika gerçekten. Ben de bir gün ev yapımı badem sütüyle denerim belki. Hoş olmaz mı ki?